Qigong


Qigong is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Qigong is ontstaan uit het Boeddhisme, Daoïsme en de oosterse vechtkunst (martial arts). Qigong gaat dus vooral over ‘energie’; het maakt je bewust van je eigen energie en het leert je deze te vergroten.

Qigong 1

Ik houd mij niet bezig met de martial-arts kant van Qigong en Tai Ji, maar met de kant die gericht is op het stimuleren van het fysieke en mentale welzijn. Mijn Qigong-lessen bestaan uit ontspannings-, meditatie-, ademhalingsoefeningen en zijn gebaseerd op het gedachtengoed van mijn leraar Dr. Yang Jwing-Ming. Dr. Yang heeft zijn Qigong-programma ontwikkeld op basis van eeuwenoude oosterse tradities en technieken, die hij combineert met westerse moderne wetenschap.

Qigong 2

Qigong en gezondheid

De bewegingen van Qigong zijn gezondheids bevorderend en brengen en houden lichaam en geest in conditie. Zelfs voor mensen die stram en stijf zijn, en die niet (meer) aan sport kunnen doen, zijn Qigong-oefeningen geschikt. De bewegingen zijn rustig en worden zittend of staand uitgevoerd. De oefeningen die u tijdens de lessen leert, kunt u ook thuis doen. Wie bereid is iedere dag te oefenen, zal vooruitgang zien en zal zich beter voelen! Maar ook voor mensen die (intensief) aan sport doen zijn de Qigong- en Tai Ji-oefeningen een prima aanvulling. Ze vergroten de balans, de concentratie en de soepelheid van spieren en gewrichten.

Qigong is dus een goede basis om de gezondheid te verbeteren, ook bij of na ziekte. Het is een aanvulling op de moderne gezondheidszorg. Door iedere dag zo'n 20 minuten Qigong te beoefenen ervaart u al snel verlichting bij bijvoorbeeld rugpijn of artritis, maar ook bij tal van andere fysieke en mentale klachten. De speciale, lichte oefeningen voor de rug verzachten de pijn, versterken de torso en bespoedigen de natuurlijke genezing. Ook bij artritis kunnen de Qigong- bewegingen helpen: de Chinezen gebruiken deze oefeningen al eeuwen om de aangetaste gewrichten mobiel, en de gezonde gewrichten artritis-vrij te houden. 'Zachte' oefeningen, acupressuur en massage, al dan niet met behulp van een partner, zijn gemakkelijk zelf thuis uit te voeren. De belangrijkste reden voor de terughoudendheid is dat patiënten bang zijn voor pijn en daarom geloven dat dit soort oefeningen schadelijk is. Een arts kan een uitstekend recept voor uw ziekte hebben, maar als u het geneesmiddel niet gebruikt, zal het geen effect hebben. Een andere factor is ongeduld. Omdat het genezingsproces erg langzaam verloopt, is het heel gemakkelijk om ongeduldig te worden en het erbij te laten. Heel vaak weten we precies wat we moeten doen. Maar als negatieve emoties de overhand krijgen, doen we juist wat niet goed voor ons is. Je bent dan de grootste vijand van jezelf en door die emoties worden je wilskracht en doorzettingsvermogen tenietgedaan. Zorg dat je geen slaaf van je emoties wordt.

Qigong voor het verlichten van rugpijn

Meer dan 30 oefeningen om je rug te strekken en te versterken, met zachte Qigong-oefeningen en kalmerende massagetechnieken verlichten we de lagere rugpijn, versterken we je torso, voorkomen toekomstige rugklachten en bevorderen doorbloeding om de natuurlijke helende vermogens van je lichaam te versnellen. Verbeteren de Qi en voorkom toekomstige rugklachten.

Naast pijnstillende massagetechnieken, leren we ook belangrijke drukpunten of acupunctuurholtes te masseren. Soms is massage nodig om je bloedcirculatie te helpen verbeteren om het genezingsproces te versnellen. Of u nu rugpijn wilt voorkomen of al last hebt van gewrichtspijn, Qigong kan u helpen bij pijnverlichting en uw genezing stimuleren. Eeuwenlang hebben de Chinezen hun lichamen geheeld en versterkt met Qigong, de kunst om de geest te gebruiken om de energie in je lichaam te richten om de gezondheid en vitaliteit te verbeteren. De stroom van Qi (energie) kan worden gestoord door een extern trauma, zoals een verwonding of een inwendig trauma zoals depressie of stress, of zelfs gewoon door je levensstijl. Wanneer het lichaam energetisch uit balans is, treden er symptomen op zoals pijn en beginnen we een toestand van "ziekte" te ervaren. Waar je ook pijn of benauwdheid voelt, je energetische circulatie is stagnerend of zelfs geblokkeerd. Stagnatie is de oorzaak van letsel of ziekte. Qigong-meditatie kan de hoeveelheid van uw Qi (energie) verhogen en de kwaliteit van uw bloedcirculatie verbeteren. We hebben allemaal een "levenskracht", Qi (energie) in al onze biljoenen cellen, waardoor ze kunnen functioneren. Qi reguleert ook de fysieke, emotionele, mentale en spirituele stabiliteit. Qi onderhoudt een homeostatische balans in je lichaam.

Taiji Qigong

is ontworpen om beginners te helpen de Qi te voelen en te begrijpen. Het leert je hoe je met geconcentreerd denken de Qi kan leiden en vloeiend kan laten circuleren door je lichaam. De Taiji Qigong-oefeningen kunnen je gezondheid verbeteren als je ze vaak en regelmatig beoefent, het liefst elke dag. Zij vormen de sleutel die de Taiji-beoefenaar leert te ervaren hoe je met Yi (het verstand, denken) de Qi kan leiden door het fysieke lichaam. Zo kan een maximale efficiënte energie opgewekt worden.

Qigong 3

Liu Zi Jue (Zes helende geluiden)

Reguleert het opnemen en afvoeren van Qi door tijdens het in- en uitademen zes verschillende geluiden te maken. Elk geluid met bijbehorende beweging resoneert met een bepaald orgaan in het lichaam: lever, hart milt, longen, nieren en met Sanjiao (Drievoudige Verwarmer). De set helpt de energie en functies van de interne organen in balans te brengen en heeft een algemeen kalmerende en versterkende werking en helpt stress te verlichten.

Wu Qin Xi (Vijf dieren Qigong Oefeningen)

Gebaseerd op waarnemingen van de kenmerken van de beer, vogel, aap, tijger en hert. De strekkende en buigende bewegingen versterken het lichaam en maken de geest rustig. Gemakkelijk te doen en het geeft snel resultaat. De oefeningen zijn voor iedereen geschikt.

De Acht Brokaat Stukken (Ba Duan Jin)

is een set populaire oude Chinese helende oefeningen die de gezondheid verbeteren, de energie versterken en de hersteltijd van het lichaam versnellen. Ook deze oefeningen worden langzaam uitgevoerd. Ze zijn een weldaad voor het immuunsysteem en de organen. Je voelt je fitter en energieker. Het kost je slechts 20 minuten per dag. Je hebt weinig ruimte nodig en je kunt de bewegingen binnen of buitenhuis doen, zittend of staand.

Qigong 4

Shi Er Duan Jin (12 zittende Qigong oefeningen)

Geschikt voor alle ervaringsniveaus, inclusief beginners, en voor alle leeftijden. Deze set van Qigong-bewegingen omvat systematische oefeningen van hoofd, nek, schouders, rug, taille, armen, benen, borst en buik en zijn ook geschikt voor mensen met mobiliteitsbeperkingen. Op basis van traditionele oefeningen die al millennia in China worden toegepast, zijn de sierlijke bewegingen en vloeiende overgangen veilig, betrouwbaar en gemakkelijk te leren en kunnen ze worden gebruikt als opwarmingsoefeningen en voor de cooling down.

Yi Jin Jing (pees- en spier versterkende Qigong oefeningen)

Gebaseerd op de 12 traditionele routines van Yi Jin Jing, is het kenmerk van deze oefeningen: zachte, strekkende, zelfs verkwikkende bewegingen, die de ledematen en interne organen kracht geven. In het bijzonder verbeteren deze oefeningen de flexibiliteit, het evenwicht en de spierkracht en hebben ze een gunstig effect op de luchtwegen. Als ze regelmatig worden toegepast, verminderen de tekenen van veroudering.

Taiji Ball Qigong

Versterkt de romp, verzorgt de spieren en verhoogt de fysieke kracht door de geest te gebruiken om de Qi te leiden. Helpt bij het versterken van de heupen, knieën en enkels. Door verschillende ademhalingstechnieken wordt het energieniveau verhoogt. Je leert goed bewegen in verschillende richtingen.

Terug naar boven